Agenda - Met eigen ogen gezien

Met eigen ogen gezien

Een openlucht locatievoorstelling

Bekijk de clip op Youtube:
https://youtu.be/UDneIYG0YPw
Met eigen ogen gezien “Met eigen ogen gezien”

Jonkheer en freule Zandberg Koninck zijn de laatste eigenaren van landgoed Heuvelum, dat 500 hectaren, een riant landhuis, acht boerderijen, waaronder die van Lambert Herder, en de vermaarde uitspanning De Zwarte Boer omvat.
Het gaat de adellijke grootgrondbezitters allerminst naar den vleze.
De jonkheer ziet met eigen ogen het rendement van het landgoed teruglopen en wil stukken land en pachtboerderijen verkopen.
Zijn zuster weigert mee te werken aan verkoop en de geleidelijke aantasting van haar geboortegrond want zij heeft met eigen ogen gezien dat er kabouters op het landgoed wonen.

De spanning tussen broer en zus vindt zijn ontlading in het besluit van de freule om in het bos temidden van “haar kleine volkje” te gaan wonen.

“Met eigen ogen gezien” is geïnspireerd op het boek “Beschouw ons maar als een uitzondering” van Arjeh Kalmann en Brand Overeem.
Het boek geeft in foto’s en tekst een eerbetoon aan zonderlinge maar bijzondere mensen die in Nederland op boerderijen, landgoederen of in de natuur leven en liever niets met de buitenwereld te maken willen hebben.

“Met eigen ogen gezien” en “Van horen vertellen” vormen zo een tweeluik over eigenzinnige mensen die niet streven naar snel materieel gewin maar teren op traditie en liefde voor de grond waarop ze geboren zijn.


Stef van den Eijnden: idee, script, spel.
Anita Lotichius: spel.
Wim Meuwissen: regie.

Bekijk de clip op Youtube:
https://youtu.be/UDneIYG0YPw


Stef van den Eijnden maakte eerder literair muziektheater.
Tot 2001 met De Gebroeders Flint, daarna met Huize L.I.N.D.A. :
"Een Magistrale Stralende Zon" 2005, 2006, een openlucht locatievoorstelling naar Johnny van Doorn. Regie: Michael Helmerhorst.
"Underdog" 2007, een Bellevue Lunch productie naar Charles Bukowski.
Regie: Wim Meuwissen.
“Van horen vertellen”, 2014, naar John Berger. Try out Parade Amsterdam.
Regie: Wim Meuwissen.


Anita Lotichius studeerde blokfluit aan het conservatorium in Amsterdam.
Wim Meuwissen is regisseur, acteur en was o.a. studieleider Theaterschool Amsterdam en hoofd van de Acteursopleiding van de HKU in Utrecht.